Zamanın Ruhu Üzerine Yakın Okumalar
Yürütücüler
Amaç-İçerik
Bugün dünya toplumu küresel ölçekte bir kriz/geçiş sürecinde. Kriz yalnızca “ekonomik durgunluktan” ibaret ve yalnızca piyasalarla sınırlı değil. Gezegende; insanların birlikte yaşamını ve böylelikle de herhangi bir “ekonominin” varlığını tehdit eden çok boyutlu, “total”, ve varoluşsal bir kriz süreci yaşanıyor. Bir yanda iklim krizi ve ekolojik yıkım, diğer yanda gittikçe keskinleşen sınıfsal eşitsizlikler, akıbeti belirsiz savaşlar ve yükselen şovenizm. Böylesine bir “total” kriz sürecinde birlikte yaşamı mümkün kılacak ortak değerlerin ne olduğu/ne olması konusunda tam bir akıl karışıklığı yaşanıyor. Bu etkinlik; içinden geçtiğimiz dönemin niteliğini, “zamanın ruhunu” daha bütünlüklü, ve yöntemli bir şekilde anlama ve bu dünya hali karşısında “ne yapmalı” sorusunu belirli bir kavramsal/kuramsal temel üzerinden tartışma çabasını içeriyor.
Bu doğrultuda, etkinliğin ilk 3 günü son dönemlerde günümüz dünyasının halini küresel ölçekte çeşitli açılardan kavrama ve teorileştirme iddiasındaki kimi düşünürleri ve onların son dönemlerde yazdıkları eserlerinin belirli temalar üzerinden çapraz okumasını yapacağız. İkinci 3 günlük kısımda ise dünyanın ve insanlığın içinde bulunduğu durumdan nasıl çıkılabileceğini yine belirli temalar üzerinden tartışarak, somut stratejiler öneren düşünürlerin yaklaşımlarını yine birbirlerine kıyasla eleştirel bir şekilde değerlendireceğiz.
Etkinliğin her bir gününde iki kitap karşılaştırmalı şekilde değerlendirilecek. Bu kitaplar aynı temalar üzerinde birbirlerinden farklı veya çatışan pozisyonlar geliştiren eserlerden oluşuyor.
Bunlar temelinde nasıl bir çağda yaşadığımızı ve böyle bir çağda ne yapmamız gerektiğini metinlerin karşılaştırmalı okumaları ve etkileşimli tartışmalarla anlamlandırmaya çalışacağız.
Günlük derslerde öncelikle, öğleden önce Cenk Saraçoğlu yönlendiriciliğinde incelenecek çalışmaların analitik izleği, yöntemsel yaklaşımı ve argümanları özet halinde sunulacak, öğleden sonra da bu çalışmaların önermeleri üzerine eleştirel bir tartışma yürütülecektir.
Katılımcıların derslere incelenecek çalışmaları okumuş ve tartışmaya hazır bir şekilde gelmeleri önemlidir, fakat bu zorunlu değildir. Bu söz konusu olamadığında çalışmalarla ilgili yapılmış sunumların youtube üzerinden dinlenilmesi tavsiye edilir.
Program boyunca her gün öğleden önce ele alınacak eserlerin içeriği ve argümanlar yürütücü tarafından özetle aktarılacak ve öğleden sonra bu içerik üzerinden tartışma yürütülecektir.
İncelenecek çalışmaların tamamı İngilizce orijinal halleriyle yürütücü tarafından katılımcılara yollanacaktır. Bu çalışmaların çok büyük kısmı Türkçe’ye çevrilmiştir; Türkçe üzerinden okumayı tercih edenler kitapçılardan söz konusu kaynakları edinebilirler.
Kontenjan
15
Kimlere?
Lisans ve üstü öğrencilere.
Ücret
Etkinlik katılımcıları çadırda kalır, yedi gün dört öğün yemek, temel ihtiyaçlar hepsi dahil 6.400 TL’dir.
Ek Hazırlık
Okuma listesi ders tarihinden önce katılımcılara duyurulacaktır. Katılımcılardan bu okumaları yapmaları beklenecektir.
Detaylı İçerik
1.Gün
İNSANLIĞIN BÜTÜNCÜL KRİZİ
Nancy Fraser. Cannibal capitalism: How our system is devouring democracy, care, and the Planet and what we can do about it. Verso Books, Londra, 2022.
Alex Callinicos, Yeni Felaket Çağı, çev. Onur Orhangazi, Ütopya Yayınevi, Ankara, 2024
2.Gün
LİBERAL DEMOKRASİNİN KRİZİ
Wendy Brown. Halkın çözülüşü: Neoliberalizmin sinsi devrimi. Çev. Barış Engin Aksoy, Metis Yayınları, İstanbul: 2018.
Dardot Pierre ve Christian Laval, Bitmeyen Kabus: Neoliberalizm Demokrasiyi Nasıl Ortadan Kaldırıyor? Sel Yayınları, İstanbul, 2022
3.Gün
KRİZİN BULANIK SULARINDA FAŞİZM
Alberto Toscano Geç Faşizm: Faşizm, Irk, Kapitalizm ve Kriz Siyaseti. Verso Books, Londra, 2023.
Enzo, Traverso. Faşizmin Yeni Yüzleri: Popülizm ve Aşırı Sağ. Verso Books, Londra 2019
4.Gün TATİL
5.Gün
KRİZDEN ÇIKIŞ STRATEJİLERİ I
Chantal Mouffe, Sol Popülizm,çev. Aybars Yanık İstanbul: İletişim, 2019.
Jodi Dean, Kitle ve Parti, çev. Fatma Esra Aslan, Ankara: Sol Kültür Yay., 2023.
6.Gün
KRİZDEN ÇIKIŞ STRATEJİLERİ II
David Harvey, Asi Şehirler, Çev.” Ayşe Deniz Temiz, Metis Yayınları, İstanbul, 2013, (2 ve 5. Bölümler)
Stavros Stavrides, Müşterek Mekan, çev. Cenk Saraçoğlu, Sel Yayınları, İstanbul, 2018.
7.Gün
Genel Değerlendirme – Kamptan ayrılış
KAYDOL
Tarih
Başlangıç: 02.09.2024
Ayrılış: 08.09.2024
Son Başvuru Tarihi
30.08.2024
Alanı
Sosyoloji
Mekan
Bilimler Köyü - Foça
Kimlere?
Lisans, Lisansüstü